Aké bylinky by nemali v sirupoch chýbať?
Ak potrebujete podporiť dýchacie cesty, netreba hneď siahať po liekoch – príroda to vymyslela za nás. Túto možnosť vám poskytujú bylinkové sirupy. Najčastejšie obsahujú kombináciu niekoľkých druhov bylín, ktoré dokážu okrem dýchacích ciest podporiť aj imunitu.
Častou bylinkou, ktorú môžete v sirupoch nájsť, je tymián. Všetci ho poznáme ako nezameniteľné korenie stredomorskej kuchyne. Ale vedeli ste, že je skvelým pomocníkom, keď potrebujete podporiť imunitu a dýchacie cesty? Okrem toho ide o antioxidant, a podporuje i normálne trávenie.

Svoje čestné miesto má v sirupoch aj skorocel. Jeho liečivé účinky sa využívajú už od nepamäti. Ako jatrocel, ranocel, psí jazyk alebo baraní jazyk ho možno poznáte z babských rád, podľa ktorých je protizápalový, hojivý a upokojuje kašeľ. Okrem dýchacieho systému a imunity priaznivo ovplyvňuje mikrobiálnu rovnováhu v črevnom trakte.
Ďalšou bylinou pre zdravie dýchacích ciest je ibiš. Nie je síce taký známy ako skorocel a tymián, ale určite si zaslúži pozornosť. V liečiteľstve sa po stáročia používa na podporu trávenia a činnosti čriev. Obsahuje slizové látky, ktoré zvlhčujú sliznice, a preto slúži ako pomocník na zachovanie normálnej funkcie dýchacieho systému. Ibiš nikdy nevarte ani nezalievajte horúcou vodou, pretože teplo ničí najúčinnejšie slizové látky.
Bylinkové sirupy a ich kvalita
Bylinkový sirup si s trochou trpezlivosti dokážete vyrobiť aj doma. Ale ak sa do toho pustíte, nepodceňujte dôkladnú hygienu. Ľahko sa vám totiž môže stať, že si namiesto zdravého elixíru vypestujete pleseň. Aj v lekárni dostanete bylinkové sirupy bez nežiaducich prímesí, ako sú konzervanty a farbivá. Navyše s istotou, že neobsahujú žiadne mikroorganizmy, pretože sa vyrábajú za prísnych hygienických podmienok.

Kedy pri výbere sirupu spozornieť?
Ak v zložení natrafíte na umelé sladidlá ako glukózovo-fruktózový sirup, hľadajte radšej niečo iné. Ide o lacnejšiu náhradu cukru z obilnín a jeho nadbytok nie je pre telo dobrý. Podporuje totiž tvorbu zubného kazu a zvyšuje hladinu inzulínu v krvi.
Ak trpíte precitlivenosťou na chemické látky obsiahnuté v potravinách, alergiou alebo potrebujete sirup pre deti, vyhýbajte sa aj niektorým bežne používaným konzervantom, napríklad sorbanu draselnému.
Ten sa bežne vyrába synteticky a u citlivých jedincov môže spôsobiť podráždenie očí, kože, alergické reakcie, zhoršenie astmy . Maximálna dávka, ktorá je denne prípustná, je
0–25 mg na kilogram telesnej hmotnosti.
Ako sa vyhnúť umelým sladidlám a konzervantom?
Zvoľte si sirupy, ktoré obsahujú med. Ten je totiž prirodzenou konzervačnou látkou a súčasne dodáva produktom lahodnú chuť. Jedným z medových sirupov je výživový doplnok ERDOHerbal, ktorý spája silu medu s bylinkami.






